Conversie,  Vanlife

De Van Opfrissen – Doffe Bumpers weer Mooi maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google

Het is inmiddels langer dan een jaar geleden dat we de bus hebben gekocht en het viel mij de laatste tijd op dat de bumpers nogal grijzig en dof waren geworden. In eerste instantie geen ramp maar ik begon me er toch een beetje aan te ergeren – de bus leek gelijk in een stuk slechtere staat. Dus vandaag toch maar aan de slag gegaan om de doffe bumpers weer mooi te krijgen!

Ik voel me wel een klein beetje zo’n man die verliefd is op z’n auto en die met allerlei verschillende veel te dure producten elke week z’n auto compleet in de was zet. Paradoxaal voel ik me ook in een traditionele vrouwenrol geduwd omdat het om een schoonmaakklusjes gaat en Jasper aan het zagen is. Ik stop met overintellectualiseren en ga gewoon beginnen!

Inhoud

Maar eerst - waar wordt je bumper nou zo dof van?

Je bumper is gemaakt van kunststof en onder invloed van de zon (UV stralen), de warmte en de regen ontstaan er hele kleine haarscheurtjes in het kunststof. Deze haarscheurtjes zijn licht van kleur omdat het kunststof alleen oppervlakkig zwart is gekleurd en daardoor wordt je bumper steeds grijzer. Het verliest ook zijn glans waardoor je na een tijdje opgescheept zit met doffe grijze kunststof in plaats van een mooi glimmende zwarte bumper.

IMG_4481
Achterste bumper is nog niet gedaan - de voorste wel: wat een verschil!

Waarom is het belangrijk om je bumper te herstellen?

Je bumpers opfrissen is een noodzakelijk kwaad wat gewoon eens in de zoveel tijd moet worden gedaan. Je zult zien dat je Van er heel erg van opknapt afhankelijk van hoe dof de bumpers zijn geworden. Ik was echt verbaasd door het verschil – heel eerlijk hij zag er nog beter uit dan toen we hem meenamen uit de showroom!

Naast dat je bumper weer zwart wordt komt er door het opfrissen ook een soort vettig laagje op wat je bumper ook weer beschermt tegen de voornoemde boosdoeners. Hopelijk zorgt dat er voor dat ik dit dus niet elke week hoef te doen…

Hoe maak je een verkleurde bumper weer zwart?

Het herstellen van de kunststof en het opfrissen van de bumper kan op verschillende manieren. Ik zal hier alleen uitwijden over de manier die ik zelf heb gebruikt en waarvan ik weet dat het werkt!

Ik gebruikte Meguiars G15812 Ultimate Black kunststofreparatie vooral omdat het al in de schuur van m’n schoonouders stond. Dit product is geschikt voor alle kunststof delen aan de buiten- en binnenkant van je Van. Aan de buitenkant heb ik alle bumpers en deurhendels gedaan. Ook doe ik het opstapje aan de achterkant en het kunststof van de spiegels. Aan de voorkant doe ik ook de grille en de kunststofplaat waar je ruitenwissers aan vastzitten. Aan de binnenkant heb ik alle kunststofdelen gedaan. Deze zijn een stuk minder verweerd maar vooral het opstapje kan wel een opfrisbeurt gebruiken.

Meguiars G15812 Ultimate Black kunststofreparatie

Stap-voor-stap dof kunststof herstellen

Gebruik het product niet op delen die niet glad mogen zijn zoals bijvoorbeeld: pedalen van je auto of motor, het zadel of je stoelen. Verder moet je het niet gebruiken op glas, gelakte delen of doorzichtig plastic.

  • Was met een sopje alle te herstellen kunststofdelen. Ze moeten vuil en vetvrij zijn.
  • Droog daarna alle delen goed af met een droge, schone poetsdoek.
  • Het product goed schudden voor gebruik.
  • Ik gebruikte een sok voor het aanbrengen dan ben je lekker wendbaar en kom je goed in alle kleine hoekjes.
  • Beetje van het product op de sok of doek spuiten en gelijkmatig verdelen over het oppervlak.
  • Met de achterkant van de sok of een droge doek overtollig product afvegen.
    Wacht tot alles is ingewerkt en opgedroogd en besluit of je blij bent met het resultaat!

Als het echt heel slecht gesteld is met je bumpers en kunststof moet je het misschien 2-3 keer herhalen maar na 1 keer zag het er bij ons alweer spiksplinternieuw uit!

VOOR

NA

Goedkopere of natuurlijke oplossingen om je bumper weer zwart te maken

Meguiars G15812 Ultimate Black kunststofreparatie kost €20,50 voor 355ml (€5,77 per 100ml) maar omdat je slechts een dun laagje doet kan je hier wel heel lang mee doen. Maar er zijn uiteraard altijd goedkopere opties of misschien wil je liever iets natuurlijks proberen. Daarom deed ik even een deep dive down de doffe bumper rabbit hole en kwam de volgende opties tegen:

Deze methodes heb ik niet getest – dus gebruik is op eigen risico – maar de volgende keer dat ze weer dof zijn zal ik ze eens vergelijken. Heb jij deze al uitgeprobeerd of nog een gouden tip? Laat een reactie achter!

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *