Vanlife

Hoe we onze eerste Van kochten!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google

Afgelopen Juni hebben wij onze eerste Van gekocht! Een mooie grijze Fiat Ducato Maxi L3H2 uit 2010. Voor ons is het vinden van een geschikte Van best een lastige klus geweest. De spoeling is nogal dun en dan zijn er ook nog een aantal eisen waaraan de Van voor ons moest voldoen.

Mede doordat de het merendeel van de (bestel)bussen jarenlang gebruikt worden als bedrijfswagen zijn veel van deze bussen in slechte staat en zijn vaak flink beschadigd. Natuurlijk hoeft dit helemaal geen probleem te zijn, maar het natuurlijk wel leuk als de bus er van buiten nog netjes uitziet. Bovendien heb je dan ook iets meer zekerheid dat de vorige eigenaar er zuinig op is geweest. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog een aantal factoren die bepalen welke bus geschikt is.

Niet iedereen heeft dezelfde eisen en verwachtingen. 

Voor ons was het belangrijkste dat we in de bus konden staan en dat de bus een bepaalde lengte had zodat we voldoende ruimte hebben om het ontwerpt uit te voeren wat we vooraf al hadden gemaakt. Ook ging onze voorkeur uit naar een automaat. Na wat onderzoek zijn we uiteindelijk uitgekomen bij de Fiat Ducato L3H2. 

Het grote voordeel van deze, iets bredere Fiat Ducato, is dat wij hier ons bed in de breedte kunnen gaan maken. Wij zijn beiden niet heel lang dus we hebben voldoende ruimte in de bredere Fiat Ducato. Door je bed in de breedte te bouwen bespaar je uiteindelijk een hoop ruimte in de lengterichting. Zo biedt de bus voor ons nog dus voldoende ruimte voor de rest van de inbouw. Uiteraard geldt dit misschien niet als je wat langer bent.

ADVERTENTIE

Naast de afmetingen van de bus wilden we ook een bus hebben met een klein beetje meer vermogen. Standaard wordt de Fiat Ducato geleverd met 115PK. Dit leek ons wat aan de krappe kant, zeker als de bus straks zwaar beladen is en we rondrijden in bergachtig gebied. Onze Fiat Ducato is geleverd met een 160PK sterke dieselmotor.

Ook kwam de bus met nog een aantal andere opties waar we heel blij mee waren, maar niet per sé doorslaggevend. Zo is de bus onder andere extra uitgerust met een achteruitrijcamera, handmatig instelbare luchtvering, airco en een bluetooth multimediasysteem.

Onze bus hebben wij gekocht bij CatsburgRuiter in Voorthuizen. Toen we de eerste keer een kijkje gingen nemen bij de bus was ons gevoel gelijk goed. Zowel de bus als het autobedrijf zag er zeer goed uit en ook het verkoopteam van CatsburgRuiter was zeer vriendelijk en behulpzaam. We kregen zelfs, coronaproof, een biertje en wat blokjes kaas tijdens de Vrijmibo!

Om zeker te stellen dat onze toekomstige Van geen verborgen gebreken had hebben vooraf we een aankoopkeuring laten doen. Toen er uit de keuring géén noemenswaardige gebreken naar voren kwamen (‘een keurig bus’ – aldus de keurder) aarzelden we geen moment en hebben we gelijk een afspraak gemaakt om van deze bus onze Van te maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *