Conversie,  Vanlife

Vanhack – ga weg met de Van voor ‘ie klaar is!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on google

Je hebt misschien gehoord van launch before you’re ready – wacht niet tot alles perfect is want perfectie bestaat niet! Hetzelfde geld voor de Van, tuurlijk is het niet handig als er nog geen bed in zit of nog geen keuken maar outdoor life is nou eenmaal een beetje behelpen dus wij zeggen – camp before you’re ready – en neem je Van mee op een testritje!

Wij zijn voordat de Van klaar was (hij is nog steed niet af) drie keer weggeweest. Eenmaal naar Frankrijk toen er niks anders in zat dan een vloer, daarna een keer in Nederland naar een staatsbosbeheer camping toen de muren en de elektra er in zaten en als laatste naar Zweden toen alle onderdelen zo goed als af waren behalve de keuken.

Maar waarom zou je weggaan met je van terwijl hij helemaal nog niet klaar is? Je moet natuurlijk helemaal niks, maar vandaag zet ik 6 redenen in willekeurige volgorde op een rijtje waarom wij het een echte #vanhack vinden om je Van eerst een (paar) keer uit te proberen!

Inhoud

Technische redenen

Eerst even wat technische reden waarom je af en toe met de Van op pad moet gaan – het is niet goed voor je Van als hij te lang stilstaat. Ten eerste heeft benzine een houdbaarheidsdatum. Volgens BP blijft brandstof in een afgesloten container bij een temperatuur van 20 graden ongeveer zes maanden goed. Daarna komt de interne stabilisatie van de brandstof in gevaar. Ook kan er op termijn verdamping of oxidatie optreden. Bij moderne auto’s komt dit nagenoeg niet voor maar hoe ouder je bus is hoe meer vatbaar hij is voor dit soort kwaaltjes.

Ten tweede, kan je accu uitgeput raken als deze langer dan drie weken stil staat. Dit komt omdat een Van stille verbruikers heeft. Dit zijn dingen die van stroom worden voorzien zelfs als de Van stilstaat. Wij hebben om dit tegen te gaan een druppellader ingebouwd in ons elektrische systeem.

Als laatste heeft het te lang stil zetten van je Van effect op de banden. Als je te lang op dezelfde plek staat kun je last krijgen van “vierkante banden” waarbij het onderste gedeelte van je band afgevlakt raakt. Om vierkante banden te voorkomen kun je 0,5 bar meer druk aanbrengen in de band dan voorgeschreven voor jouw Van.

Al met al is het dus om technische redenen belangrijk dat je Van niet de gehele bouwtijd stilstaat. Je hoeft er natuurlijk niet gelijk mee naar Zuid-Frankrijk te rijden, een keer per week een ritje heen en weer naar de bouwmarkt of naar een camping in de buurt werken ook perfect. Dit is ook een goed moment om het oliepeil, de koelvloeistof, remvloeistof, ruitensproeiervloeistof en de bandenspanning te checken. Als je Van niet overdekt staat is het ook een goed idee om even langs de wasstraat te rijden!

bruce-dixon-i378S_5HbWc-unsplash
Laat je van niet te lang op de parkeerplaats staan.
Photo by Bruce Dixon on Unsplash

Inzicht in je Vanbuild

Als je met jouw Van weggaat en er voor een korte periode echt in gaat leven dan zullen een aantal dingen gaan opvallen. Dingen die bijvoorbeeld niet goed werken of wel werken maar niet handig zijn. Je kunt natuurlijk wachten tot de Van af is voor je hier achter komt, maar zou het niet fijner zijn als dit al eerder te weten kwam? Dan heb je wellicht nog de tijd om bij te sturen of om bepaalde dingen nog aan te passen voor je echt weg gaat!

Er zijn wat mij betreft twee soorten inzichten in je Vanbuild:

ADVERTENTIE

Categorie A - “Dit werk niet”

Dit zijn dingen die niet goed werken omdat ze misschien niet goed zijn aangesloten. Denk daarbij aan elektrische systemen of je water systeem. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de layout van je Van maar soms kun je niet heel gemakkelijk meer bij deze systemen als je helemaal klaar bent.

Het is daarom fijn om ze on the road te testen zodat als het niet werkt of niet naar behoren werkt je nog gemakkelijk aanpassingen kunt doen.

Categorie B - “Dit is niet handig”

Er zijn ook dingen die in principe wel functioneren maar niet handig zijn of net niet goed werken. Tijdens onze reis naar Zweden kwamen er een aantal dingen aan het licht die wat ons betreft echt anders moesten voordat we voor langere tijd op reis zouden gaan met de Van.

Deze problemen kwamen enerzijds omdat we soms gekozen hadden voor een goedkopere optie en anderzijds omdat we ergens een meet- of denkfout hadden gemaakt. Een voorbeeld van goedkoop is duurkoop waren bijvoorbeeld onze ladegeleiders. Deze zouden moeten vastklikken maar dit ging helemaal niet goed. Gevolg: bij een heftige remmanoeuvre vloog een van de lades open en mijn laptop door de bus (hij is nog ok gelukkig). De duurdere ladegeleiders die we bij de tafel hebben gebruikt werkte een stuk beter – de tafel is geen enkele keer van z’n plek gekomen. Deze gaan we dus zeker vervangen!

We waren overigens van te voren al gewaarschuwd om niet te besparen op hardware maar dachten het toch beter te weten… Dus bij deze – een gewaarschuwd mens door een gewaarschuwd mens telt voor 4 – kies niet voor de allergoedkoopste optie!

Goedkoop is duurkoop - nee maar echt!

Een voorbeeld van een denkfout kwam aan het licht toen we voor het eerst onze Porta Potti gingen uitproberen. We hadden een prachtige (al zeg ik het zelf) ombouw gemaakt maar bij het eerste echte toiletbezoek bleek dat het deurtje niet op de goede plek zat. Hierdoor konden we het klepje niet naar voren trekken om door te spoelen. Resultaat: om naar het toilet te gaan moet je de doos open doen je ding doen, opstaan, Porta Potti naar achter schuiven, klepje open doen, doorspoelen, Porta Potti weer naar voren schuiven en de doos weer dicht doen. Niet ideaal en dit gaan we zeker aanpassen voor we weer weg gaan!

Vanlife oefenen

Leven in een Van zelfs als het alleen op vakantie is, is heel anders dan leven in een huis. Dit is een heerlijke open deur maar het is wel het eerste waar je tegenaan loopt

Je hebt veel minder spullen dan thuis. Dit is natuurlijk een groot onderdeel van het hele back to basics gevoel maar het maakt gewone klusjes soms nodeloos ingewikkeld. Zeker de eerste twee keer waren we onwijs slecht voorbereid op het leven in de van ondanks dat we zelf ook wel vaak met de tent kamperen. Je wordt hierdoor wel heerlijk inventief wat ook zeker een pluspunt is!

Als je een paar keer weg gaat met helemaal geen tot zeer weinig voorzieningen (bijvoorbeeld als er alleen een vloer en een matras in zit) zul je extra blij zijn als de Van straks is uitgerust met allerlei luxe dingen zoals een gootsteen en een gaspit!

IMG_8368
Op vakantie in Gargilesse-Dampierre, Frankrijk met alleen een vloer en een matras.

Je krijgt tijdens een trip met een onafgemaakte Van ook inzicht in de spullen die je allemaal nog mist en de spullen waarvan je nooit had gedacht dat je ze nodig had maar die nu toch onmisbaar blijken in een nieuwe situatie.

Maar de belangrijkste reden is natuurlijk omdat je lekker even kan oefenen met hoe het is om in een Van te leven zonder al te veel commitment. Door te oefenen met parkeerplekken/slaapplekken zoeken, koken, boodschappen doen, de was doen etc. kom je er ook achter hoeveel tijd dingen kosten in de Van. Je krijgt hierdoor ook een ietwat realistischer beeld over het leven in een Van dan van alle perfecte Vanlife Instagram accounts.

ADVERTENTIE

Rust en ruimte

In het begin voelde ik me schuldig als we weggingen met de Van. Ik had de hele tijd het idee dat ik beter door had kunnen bouwen in plaats van om een kampvuur te zitten en bier te drinken. Maar ik realiseerde me dat dit een overblijfsel is van mijn dagen als werknemer en onderdeel van de kapitalistische grindculture van eeuwig voortdurende productiviteit.

Het is nodig om te rusten. Het is nodig om even bij te komen en je lichaam en geest wat rust en ruimte te gunnen. Dit is vast geen nieuws maar het wordt oh zo vaak vergeten! Deze ruimte zul je ook nodig hebben om de vele tegenslagen tijdens de Vanbuild te kunnen overkomen. Je gaat gewoon soms dingen bouwen die niet goed zijn, planken verzagen, scheef boren etc. etc. Als je dan helemaal uitgeput bent door de build en door alle andere dingen in je leven dan kan je niet helder nadenken en is er geen ruimte om te zeggen “joh het is niet gelukt, we fixen het of we beginnen even opnieuw”.

Het is nodig om te rusten. Het is nodig om even bij te komen en je lichaam en geest wat rust en ruimte te gunnen.

ACS_0008
Even tot rust komen aan het Mellan-fryken meer in Sunne, Zweden.

Laat je ook niet opjagen door van die irritante filmpjes op Youtube. Je hebt ze vast voorbij zien komen “We built a Van in 2 weeks” of “We built a kitchen in a day.” Neem je tijd en bedenk dat niet iedereen dezelfde tools heeft, niet iedereen heeft dezelfde skills en niet iedereen heeft dezelfde beschikking over hun tijd.

Wij hebben het geluk dat we een bedrijf runnen en dus niet gebonden zijn aan werktijden, maar we hebben echt alles moeten leren. We zijn allebei universitair opgeleid (Engels en Psychologie) en daar heb je welgeteld niks aan als je iets gaat bouwen met je handen! We hebben veel meer gehad aan onze middelbare school kennis over wiskunde, meten en natuurkunde. En natuurlijk de honderden uren aan youtube filmpjes, honderden plaatjes op Pinterest en ontelbaar veel blogs.

Een Van bouwen kost tijd, gun jezelf die tijd en gun jezelf de rust en de ruimte!

Inspiratie opdoen

Even weg uit de bouwplaats geeft je naast rust en ruimte ook de kans om (opnieuw) geïnspireerd te raken. Dit kan bijvoorbeeld door de verandering in omgeving, zeker als je ergens lekker in de natuur staat. Maar ook omdat je andere mensen tegenkomt en met hen praat over je plannen. Er is altijd iemand op de camping die wel even wilt komen kijken in de Van. Vaak zijn dit mensen die zelf ook met een Camper of omgebouwde Van op de camping staan en dan mag je uiteraard ook even bij hun spieken. Het is eigenlijk een soort offline Pinterest!

Terwijl je de dagelijkse dingen doet in de Van, wakker worden, koffie zetten, ontbijten, naar het toilet gaan, je tanden poetsen, wassen, afwassen, koken, boodschappen doen, afval wegbrengen etc. etc. kom je er niet alleen achter wat je mist maar krijg je ook allemaal goede ideeën over wat handig zou zijn als je nog de ruimte hebt om de indeling te veranderen of andere dingen toe te voegen. Denk hierbij aan kleine hacks en gadgets of als het nog mogelijk is misschien wel een andere indeling. Wij hebben bijvoorbeeld tijdens onze eerste nacht op een openbare parkeerplaats bedacht dat we een wand en een gordijn wilde voor de cabine voor iets meer privacy.

Elke keer als we weggaan houden we een lijstje bij met dingen die we nog moeten kopen of nodig hebben, hier staan bijvoorbeeld dingen op als een buitenkleed en kussens of bijvoorbeeld een klamboe na een nacht vol met muggen of een kruik na een hele koude nacht.

Passie aanwakkeren

Dit is de laatste en de belangrijkste reden: je krijgt weer helemaal zin om te gaan bouwen. Soms ben je er een beetje klaar mee, misschien heeft het al een week geregend of had je zoveel te doen dat er geen tijd was voor de Van. Misschien zit je gewoon even in een dip of gaan er wat dingen mis. Wat de reden ook is – een campingtrip met de Van is dé manier om uit je funk te komen en met frisse moed weer aan de bouw te beginnen!

Het kan natuurlijk ook heel confronterend zijn om met de Van op vakantie te gaan. Is dit wel iets voor mij? Wil ik dit echt gaan doen? Het kan fijn zijn om dit juist in een eerder stadium te verkennen dan in een later stadium. Maar het kan ook juist heel bevestigend zijn – dat was het voor ons in ieder geval. Het bevestigde dat het idee wat we hadden in ons hoofd werkelijkheid zou kunnen worden en dat we er toch echt voor willen gaan!

Kortom: wacht niet tot het “perfecte” moment want net als je huis is je Van nooit écht af.